Το Υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» – και λοιπές διατάξεις».
Η διαβούλευση ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, στις 09:00 π.μ.
Ο στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, μέσα από τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την ενίσχυση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Παράλληλα, επιδιώκεται ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, με τη διαμόρφωση και την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί, επίσης, στην προσέλκυση επενδύσεων με σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην εθνική, καθώς και στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες ενισχύουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και της εγχώριας παραγωγής.
Η σημαντικότερη διαφοροποίηση που εισάγει ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά τη διεύρυνση του φάσματος των επιχειρήσεων που μπορούν να λάβουν επιχορήγηση. Πλέον, εκτός από τις μικρές επιχειρήσεις, επιχορήγηση δύνανται να λάβουν και οι μεσαίες, ενισχύοντας έτσι την πρόσβασή τους σε αναπτυξιακά κίνητρα.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών συγκαταλέγεται η αύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και στα 50 εκατ. ευρώ για ομάδες συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Τα όρια αυτά δύνανται να αυξηθούν κατά 50% όταν η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.
Επιπλέον, θεσπίζεται ειδικό κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, το οποίο εφαρμόζεται σε μεγάλες επενδύσεις καθώς και σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες ενίσχυσης.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα κάθε φορέα να υποβάλει αίτηση υπαγωγής του ίδιου επενδυτικού σχεδίου σε περισσότερα από ένα καθεστώτα ενίσχυσης. Σημειώνεται πως έχει προβλεφθεί ότι, με την οριστική υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου σε κάποιο καθεστώς, απορρίπτονται αυτοδικαίως οι υπόλοιπες αιτήσεις για το ίδιο σχέδιο.
Τέλος, ο αρμόδιος φορέας για την υποβολή των αιτήσεων δεν θα προσδιορίζεται πλέον βάσει του ύψους του επενδυτικού σχεδίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, αλλά θα καθορίζεται εκάστοτε στη σχετική προκήρυξη.
Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών. Αναλυτικά τα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων (Χ.Π.Ε), παρουσιάζονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στον ακόλουθο Χάρτη:
Σύγχρονες Τεχνολογίες
Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια έχουν ως αντικείμενο την τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ιδεών και τεχνολογιών που βελτιώνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες και καθιστούν την παραγωγή αποδοτικότερη, την εισαγωγή νέων τεχνολογικά αναβαθμισμένων λειτουργιών και διαδικασιών και τον συνδυασμό μεθόδων παραγωγής με σύγχρονη τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.
Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων
Αφορά επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και λοιπές υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την προϋπόθεση υλοποίησης δαπανών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Και Χειροτεχνία
Στο συγκεκριμένο καθεστώς, υπάγονται επενδυτικά σχέδια τα οποία εμπίπτουν στους κλάδους εκείνους της οικονομίας, οι οποίοι μπορούν να τύχουν ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που αναπτύσσονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Τα είδη των επενδύσεων και οι όροι που τις διέπουν, περιγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης.
Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης
Στο καθεστώς, υπάγονται επενδυτικά σχέδια σύμφωνα, τα οποία υλοποιούνται στις περιοχές που ορίζονται στην προκήρυξη. Ενδεικτικά:
Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή Και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια
Προβλέπει ενίσχυση για επενδυτικά σχέδια στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων καθώς και της αλιείας- υδατοκαλλιέργειας.
Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
Υπάγονται επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων καθώς και στην δημιουργία εγκαταστάσεων Logistics.
Επιχειρηματική εξωστρέφεια
Αφορά σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης επιχειρηματικής εξωστρέφειας και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων
Προβλέπεται η ενίσχυση για τη δημιουργία, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής, τουριστικών καταλυμάτων και κατασκηνώσεων (Camping) στο σύνολο της Επικράτειας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών.
Μεγάλες Επενδύσεις
Αφορά στην ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, προϋπολογισμού που υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων α) της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας
Αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στα πεδία των ευρωπαϊκών στρατηγικών αλυσίδων αξίας (μικροηλεκτρονική, υπολογιστές υψηλής απόδοσης, συσσωρευτές, διασυνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, κυβερνοασφάλεια, προσωποποιημένη ιατρική και υγεία, βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υδρογόνο, διαδίκτυο των πραγμάτων).
Επιχειρηματικότητα 360ο
Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο (πλην συγκεκριμένων κατηγοριών για τις οποίες θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα), και τα οποία αφορούν στην υλοποίηση αρχικών επενδύσεων και τη πραγματοποίηση πρόσθετων δαπανών, προς όφελος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της εθνικής οικονομίας.
Αντικείμενο των Επενδυτικών Σχέδιων
Ενισχυόμενες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων
Στο Νόμο 4887/2022 ενισχύονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ακολουθεί ενδεικτική παρουσίαση επιλέξιμων δραστηριοτήτων.
Υπάγονται επενδυτικά σχέδια όπως:
Στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
Προβλέπεται επίσης κίνητρο ταχείας αδειοδότησης ειδικά για μεγάλες επενδύσεις και περιοχές ειδικής ενίσχυσης. Παράλληλα θα υπάρχει και πρόνοια κίνητρου παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής στο Καθεστώς Ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων.
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού :
β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού:
γ. Δαπάνες εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων
Η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή
Η διαδικασία των αιτήσεων και εγκρίσεων θα γίνεται ψηφιακά.
Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν)
Η Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υπαγωγή και υλοποίηση επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχοντας διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία σημαντικό αριθμό προτάσεων στους τομείς της μεταποίησης, Logistics, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραγωγής λογισμικού, ευρυζωνικών υποδομών, κ.λπ. συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελληνική επικράτεια.
Μαιάνδρου 19, Ιλίσια
Τηλ.: (+30) 210 7250800 Email: infoathens@noisis.gr
Κανελλοπούλου 15 , Τ.Κ. 54248, Κηφισιά
Τηλ.: (+30) 2310 455299 Email: info@noisis.gr
Αθ. Διάκου 38, Τ.Κ. 52100, Καστοριά
Τηλ.: (+30) 24670 22906Email: infokastoria@noisis.gr